
1.Gün içerisinde zihnini dağınık bir odaya benzettiğin oluyor mu?
2.Bir şey ararken ne aradığını unuttuğun oluyor mu?
3.Söylenen bir şeyi anlamaya çalışırken gözlerini kısarak odaklanmaya çalıştığın oluyor mu?
4.İşten eve gelirken, yolun nasıl geçtiğini anlamadığın oluyor mu?
5.Etrafında olan değişiklikleri çok geç fark ettiğin ya da fark etmediğin oluyor mu?
6.Sana anlatılanları hatırlamadığın oluyor mu?
7.Günün sonunda sadece boş bir duvara bakarak oturmak istediğin oluyor mu?
8.Bir gün öncenin tarihini, o gün ne yaptığını anımsamakta zorlandığın oluyor mu?
9.Konuşurken kelimeleri hatırlayamadığın, ya da yanlış kelime kullandığın oluyor mu?
10.Gözünün önünde duran bir objeyi fark etmediğin oluyor mu?
Bu sorulardan 4 ya da daha fazlasına evet yanıtı veriyorsan, zihnini sessizleştirmeye ihtiyacın olabilir.
Anda kaldığımızda deneyimler dünyasının içerisinde, hayatın içerisinde, “yaşıyor” haldeyizdir.
Gördüğümüzü algılar; dokunduğumuzu hissederiz. Rahat ve odaklıyızdır. Zihnimiz berraktır.
Anda kalamadığımız durumlarda zihnimiz bulanık bir su gibi karışık; ya da konuşkan geveze bir haldedir.
İçsel konuşmalarla, yorumlarla, bitmek bilmez analiz ve değerlendirmelerle varlığımızı “ele geçirir”.
Bir anda kendimizi; zihnimizle konuşurken, onu ikna etmeye çalışırken bulabiliriz.
Duygular dalgalanır, içimiz daralır, kafamızın içinde bir yoğunluk; bedenimizde de sanki üzerimizden
“tır geçmiş gibi” bir ağırlık ve bitkinlik hissedebiliriz.
Zihin dağınıklığı ya da konuşmaları, çok yaygın olarak yaşadığımız bir durum ve farkında olmadan hayat kalitemizi, hayattan aldığımız keyfi ciddi anlamda etkiliyor. Sebepleri çok çeşitli olmakla beraber; bu durumu yönetebilmek için sebeplerin neler olduğunu ilk etapta tespit etmemiz gerekmiyor.
Odaklanma egzersizleri ile anda kalmayı kolaylaştırabilir, zihini sessizleştirebilir, zihnin ve duyguların yönetimini ele alabilirsin.
Odaklanma ve nefes egzersizleri, uyguladığın anda bir rahatlama sağlar, evet. Fakat asıl faydası ve hayatına etkisi düzenli uyguladığında görülür. Spor yaparken geliştirdiğin kaslar gibi, odaklanma egzersizleri düzenli uygulandığında zamanla zihin ve duyguları stabilize eder, berrak ve net bir algıya sahip olmanı kolaylaştırır.
Bir hafta boyunca her sabah ve akşam 15 dk. uygulayarak hayatına olan etkisini fark etmek istersen, aşağıdaki egzersizi deneyebilirsin:
- Uyarıcılardan uzak, sakin sessiz kalabileceğin bir yere geç, rahat bir pozisyonda otur. Rahat nefes alabilmek adına omurgan dik olsun. Nefes almanı zorlaştıracak bir kıyafetin varsa gevşet. Nefes aldığında karnın rahatça hareket edebilsin. Oturmak zor geliyorsa uzanarak da uygulayabilirsin.
- Gözlerini kapat, burnundan yavaş ve derin bir nefes al (kendini zorlamadan, alabildiğin kadar). Bu nefesi alırken göğsünün değil karnının şişmesine özen göster. Nefesi karnına doğru al. Sonra dudaklarını tıpkı bir mumu üfler gibi büzerek, bir balonu söndürür gibi yavaşça ve olabildiğince uzun bir sürede bütün nefesi dışarı boşalt. Nefesi verirken vücudunda meydana gelen rahatlamayı fark etmeyi dene.
- Nefesi verdikten sonra, tekrar almak için acele etme. Onu kendi akışına bırak, belki biraz bekleyebilirsin. Zamanı geldiğinde vücudun tekrar nefes almak için harekete geçecek. Ona alan tanı, nefes gelmek istediği zaman gelsin.
- Nefesi tekrar alırken burnuna değişini, vücuduna girişini, nefesle doldukça karnının gerilmesini hisset. Aldıktan sonra hemen vermek için zorlama. Acele etme, yavaşla. bırak içeride kalmak istediği kadar kalsın. Sonra, çıkmak istediğinde kendiliğinden çıkacaktır. Yine bir mumu üfler gibi dudaklarını büzerek, dışarı doğru nefesin tamamını yavaşça üfleyerek boşalt.
- Nefes egzersizi bir “yapma” hali değil, “olma” halidir. Performans kaygısına düşme, doğru yapıp yapmadığını sorgulamadan, işe yarayıp yaramadığını kurcalamadan sadece “kendini gözlemle”. Bedenini, nefes alış verişin esnasında gözlemle. Bedeninde, kaslarında, vücudunun farklı yerlerinde nasıl hisler var? Nefes alırken gerilen, nefes verirken rahatlayan bölgeleri fark et.
Nefesine odaklanma sürecinde gözünün önüne bir takım görüntüler ya da gündelik hayata dair düşünceler gelebilir. Bunlarla dikkatininin dağıldığını fark ettiğin anda, o düşünceyi orada bırakıp sakince tekrar nefesini gözlemlemeye geri dön. Her dikkatin dağıldığında tekrar nefese geri dönüşü gerçekleştir. Dikkatini dağıtan düşünce ile diyaloğa girme. Onu orda öylece bırak ve nefesine geri dön.
Nefes alış verişine odaklanmaya çalışırken, özellikle ilk kez deniyorsan ya da zihinsel olarak çok yoğun olduğu bir dönemdeysen, milyonlarca düşünce zihnine üşüşecektir. Odaklanman zor olacaktır, bu çok doğal. Zihnin ne kadar çok düşüncelerle odaklanmanı zorlaştırıyorsa, bu egzersize o kadar çok ihtiyacın var demektir.
Selin Gülseren
Merhaba İrem hanım, benim de kafam çok dağılıyor ve dediğiniz gibi bazen önümdeki bilgisayarı bile göremez hale geliyorum. Dikkat dağınıklığım işlerime yansımaya başladı, hiçbir şeyi yetiştiremiyormuş gibi hissediyorum. Bu durum hayatımı çileye çevirmeye başladı, bu hissiyattan kurtulabilmek için yazınızdaki önerileri hayatımda uygulamaya başlayacağım, çok teşekkürler!! 🙂