
Yağ dokusu (Adipoz Doku) metabolik düzenleme, enerji depolama ve endokrin fonksiyonlar dahil olmak üzere çeşitli fizyolojik fonksiyonlarda yer alır.
Bununla beraber yediğimiz, cildimize sürdüğümüz, ciğerlerimize soluduğumuz ne varsa toksin içermekte.
Karaciğerimiz bu toksinleri olabildiğince etkisiz hale getirerek (Faz1 ve Faz2 reaksiyonları ile gerçekleşir, çoğu detoks amaçlı gıda takviyesi işte bu faz1 ve faz2 reaksiyonlarında kullanılır) vücuttan atılmasını sağlıyor.
Fakat bu toksinlerden bazıları karaciğer tarafından etkisiz hale getirilemiyor. Zaman içerisinde azar azar bu toksinlere maruz kalmak da vücutta birikmesine sebep oluyor.
Toksinler lipofilik oldukları için (yani yağlı ortam seven diyelim, ki bu aslında bizim için tehlikeli çünkü hücre zarının yapısında da yağ var ve o yüzden bu toksinler hücrelerimize kolayca girebiliyorlar) vücutta yağ dokuya yerleşiyorlar ve orda depolanıyorlar. Böylesi vücut için daha zararsız gibi görünüyor sanki değil mi?
Ama aslında 2 durum ortaya çıkıyor:
Birincisi yağ dokusu, yazının başında söylediğim gibi metabolik düzenleme, enerji depolama ve endokrin fonksiyonlar dahil olmak üzere çeşitli fizyolojik fonksiyonlarda önemli bir yeri olduğu için burada toksinler biriktiğinde, bu foksiyonlarda bozulmalar başlıyor ve bu tüm metabolizma için sıkıntılı bir durum.
İkincisi yine bu toksinler, yağ doku canlı olduğu için burada enflamasyona sebep oluyor. Yani yağ dokusu iltihaplanıyor. İltihaplı bir yağ dokusu, sağlıklı yağ dokudan farklı.
Kilo verme konusu bu noktada zorlaşıyor çünkü kilo verdikçe yağ dokusu azalırsa toksinler vücuda dağılarak tüm dokulara zarar verebiliyor. Hızlı ve yüksek miktarda kilo vermek bu yüzden sağlıksız sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle obezitede ciddi anlamda enflamasyona uğramış bir yağ dokusu var ve o yüzden obezitede kilo vermek çok daha zor.
Sonuç olarak kilo alma-verme meselesi bir estetik meselesinden çok bir sağlık meselesi.
Toksinlere maruziyeti azaltmak, bol antioksidan gıdalarla beslenmek, vücudun antioksidan mekanizmalarını desteklemek, “az yemek” ve “temiz gıdalarla beslenmek” önemli .
Sağlıklı günler dilerim 🙂
Kaynaklar:
https://study.com/academy/lesson/persistent-organic-pollutants-definition-list-health-effects.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6101675/
doi: 10.1002/cphy.c160038
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3569688/
doi: 10.1289/ehp.1205485
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7765367/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4985254/